Точкове утеплення або комплексна теплоізоляція

tochkove-uteplennya-abo-kompleksna-teploizolyaciya

Підвищення енергоефективності житла - нагальна потреба більшості жителів України. Захмарні ціни на енергоносії і величезні тарифи на комунальні послуги, особливо на опалення, змушують людей всерйоз замислюватися про утеплення житла. І якщо тепломодернізація приватних будинків не викликає питань, то з багатоквартирними будинками все йде набагато складніше.

Складнощі при утепленні багатоповерхових будинків

Основна проблема при утепленні стін багатоквартирного будинку полягає в тому, що їх власникам складно домовитися про проведення комплексних робіт (тобто, відразу по всьому фасаду будівлі). Далеко не у всіх мешканців будинку є вільні грошові кошти, але головна причина - в нерозумінні того факту, що утримати тепло в межах однієї або декількох утеплених квартир неможливо. Завдяки теплообміну, воно буде обігрівати через вентиляцію і стіни сусідні квартири та приміщення колективного користування: коридори, сходи, ліфтові майданчики, горища і підвали.

Масове застосування точкового ( «клаптикового») утеплення фасадів в Києві та інших населених пунктах країни порядком зіпсувала міські пейзажі. Більшість висотних будівель стали походити на строкаті ковдри, зшиті з різнокольорових клаптиків різного розміру і товщини.

Однак непривабливий вигляд будівель - не найбільша біда часткового утеплення. Такий підхід технологічно неправильний і призводить до швидкого руйнування стін через що виникають температурних перепадів і деформацій на кордонах її утеплених і неутеплених частин. У цих місцях утворюються мікротріщини, які продовжує розширювати скупчується і замерзає взимку конденсат. З кожним роком процес посилюється, фасад приходить в непридатність, а тепловтрати тільки ростуть.

З урахуванням сказаного стає очевидним, що економія теплоносія при індивідуальному утепленні занадто незначна і не виправдовує вкладених коштів. Крім усього точкова теплоізоляція обходиться власнику квартири набагато дорожче, ніж при одночасному утепленні всього фасаду, так як ціна при комплексному утепленні будинку формується за принципом оптової закупівлі.

Крім цього при створенні ОСББ і вирішенні громади утеплювати будинок власникам точково утеплених квартир доведеться демонтувати покриття і знову здавати гроші на нове.

Важливо знати, що з метою стимулювання населення до комплексного утеплення в країні запущені програми з часткової компенсації коштів, витрачених на придбання енергозберігаючих матеріалів, так звані «теплі» кредити. Залежно від конкретних умов компенсація становить від 35% до 70%.

Запись опубликована в рубрике Полезно. Добавьте в закладки постоянную ссылку.